Historiaa ja tarinoita riistaveden perhokalastajista

Riistaveden perhokalastajien synty

Ripeka sai alkunsa Nuorttijoen Hirvashaudalla. Ilmari esitti, että eikös me voida perustaa perhoseura. Kolme jäsentä riittää perustamiseen. Siitä alkoi sitten seura hahmottua. Joulukuussa 1997 laitettiin kutsu silloin ilmestyvään Riistaveden Sanomiin. Kaikki perhokalastuksesta ja perhonsidonnasta kiinnostuneet ovat tervetulleita Riistaveden Osuuspankin kerhohuoneelle tutustumaan lajiin. Siitä se sitten lähti vyörymään eteenpäin. Ja nyt ollaan jo yli 20vuotias seura. Kaikkea on sattunut matkan varrella, sekä monta erilaista reissua tehty, ja uusia suunnitelaan kovaa tahtia.

Ripekan liikkeelle "rullausheittäneet" Hirvashaudankämpän pihassa Nuorttijoella.

Auliksen pytty

Seuramme kiertopalkinnolla- Auliksen Pytyllä on oma historiansa. Riistaveden Perhokalastajien haltuun se tuli kuopiolaiselta kello- ja kultasepältä Aulis Happoselta. Aulis syntyi vuonna 1917 ja jossakin vaiheessa hän oli saanut kipinän lohenkalastukseen.

Vuosikymmenien tuttavuus Auliksen kesänaapurina ja ystävänä kiteytyy tähän pokaaliin. Se on Kuopion kultaseppien omaa tuotantoa ja kerran Auliksen luona vieraillessa hän ojensi tämän pokaalin meille ja sanoi: “laittakaa nimeksi vaikka Auliksen pytty ja antakaa kiinnitys sellaiselle kalamiehelle, joka saa suurimman kalan vuoden varrella”. Aulis on jo sittemmin siirtynyt paremmille kalavesille, mutta hänen muistonsa elää vahvana tämän pokaalin myötä.

Kun Auliksen Tenon ja Näätämön reissu alkoi lähestyä, niin puhelinkammen kierto ja pyyntö yhdistää numeroon 3223 Kajaani. Kouluneuvos Mäkinen vastasi sitten pirinään ja näin lohireissulle saatiin taas ottiperhot

 

Toivo Mäkisen Aulikselle sitomia lohiperhoja

Auliksen Hardyltä tilaamia lohiperhoja