Kohti Kevättä

Kevät alkaa kohta kolkutella jo ihan nurkan takana. Pimein aika taas kerran takana. Pilkkikausi Suurella Kangaslammella on parhaillaan käynnissä. Ostettujen lupien määrä on lasku suunnassa, liekkö luvan hinta liian korkea. Moni pilkkijä kulkee lähinnä saaliin perässä, kun kyseessä on kirjolohi. Reissun tarkoituksena on useimmilla se kiintiön täyttäminen. Muut arvot tulee sitten perässä valitettavasti. 

Ehkäpä perhopenkkien leuat on joillakin sentään kuluneet taas muutamien kymmenien koukkujen kiinnityksestä tai kenties isommankin määrän sitomisesta. Uusia malleja haettu ja mietitty, ehkäpä vanhoja ottiperhoja korjailtu kovimpina pakkasiltoina. Nyt kuitenkin on vielä aikaa sitoa perhoja ja käydä vaikkapa Perhomessuilla, tapahtuma järjestetään 13.-14.4. Autocenter Areenalla Tampereella. Lisätietoa löytyy perhomessujen nettisivulta. Samana viikonloppuna alkaa myös mielenkiintoinen Hankikorri 2019 April Orange Weeks Kuhmossa. Orange viikon pääesiintyjä ja mestari on Hans Van Klinken Hollannista. Siinä olisi koko talvilomaviikolle ohjelmaa, kurkistakaa https://kalallakainuussa.fi/tapahtuma/hankikorri-2019/ -sivusto. Yli-Lonttisen Simo taitaa olla tuolla puuhamiehenä. Tässä pari vinkkiä, jos aikaa riittää ja intoa lähteä reissuun. Molemmat tapahtumat antavat varmasti potkua kevään alkuun ja vievät ajatukset tulevaan kalastuskauteen.

Kalastuskalentereita katsellessa näkyy suosikkipaikat täyttyvän vauhdilla. Ilokseni huomasin, että C&R koskiin on alkanut tulla viikon kalastuspäiville rauhoituspäiviä. Tuo on erittäin hyvä asia, saavat kalat olla rauhassa pari päivää viikkossa. Viime kesän helteet on näköjään myös heikentäneet poikastuotantoa useissa koskissa. Hellejaksot oli pitkiä ja kalakuolemia oli monessakin koskessa.

Tenolle matkaaville kalastajille löytyy tästä linkistä tietoa. http://www.tenonkalaluvat.fi/kalastussaannot.pdf Liekkö tullut uusia sääntöjä ja uudistuksia, itsellä ei ole noista tietoa. Mutta kannattaa lukaista ja painaa mieleen. Ehkä Tenollakin aika olisi jo kypsä niille kiintiöille ja myös vapauttamista koskevia sääntöjä odotellaan. Viime kesänähän kalastajia oli huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi vuonna 2017.

Tornionjoki, tästä linkistä sitten tiedot Tornionjoelle. https://www.ely-keskus.fi/web/ely/kalastus-tornionjoellaTornionjoen lohen tulevaisuus näyttää edelleen hyvältä. ”Lohen poikastuotanto on yhä kasvussa ja parhaillaan ylittämässä kahden miljoonan rajan. Ainoana lähitulevaisuuden huolenaiheena nähdään ylimääräinen kuolleisuus, jota on jossain määrin havaittu sekä kudulle nousevilla sairastuneilla lohilla että mädistä kuoriutuneilla pienpoikasilla” Romakkaniemi kertoo. Toisinsanoen Tornionjoesta on muodostumassa erittäin runsaalla lohikannalla merkittävä kalastuspaikka. Tai onhan se jo sitä tällä hetkelläkin. Kalastajiahan tuollakin on riittänyt ihan mukavasti. Kilometrejä Torniolle huomattavasti vähemmän kuin Tenolle ajavilla. Ainakin täältä RiPeKan syntysijoilta.

Seuran jokakesäinen perhoreissu taitaa olla suunnitteilla Hossan suuntaan. Viime vuoden reissulaisilla oli varmaan sen verran hyviä kokemuksia kesän 2018 reissusta. Kohteenahan Hossa on mainio, helppo saavutettavuus ja monimuotoisuus ovat Hossan valttikortit.

Virtaava vettä odotellessa on seuralla jokunen perhosidontailta, sekä mahdollinen perhopäiväkin tulossa.

Leave a Reply