Uusi teksti 2023, maailma on muuttunut

Vuosi on mennyt omasta mielestäni aika vauhdilla. Ollaan jo aloittamassa huhtikuuta. Sumarikausi alkaa, jos vaan säät sallivat. Odotettavissa kylmää vettä ja sohjoa sekä lunta missä kahlata siis siellä joen varressa. Monissa paikoin on kahluukielto, mutta mitä sillä saamme? Onko taimenta kutenut ja onnistuminen on sitten luojassaan.

Mutta silti kevät alkaa mennä omalla vauhdillaan kohti kesää. Odotamme sitä salakan nousua koskeen…jospa se pilkkukylki tavoittelee salakkaa… Voipi vaan olla kalat kadoksissa, ainakin ne isomukset. No tuomi silloin kukkii ja pikkukaloilla on nautinto olla rauhassa koskessa. Ei ehkä näy salakoitten hyppyä kun taimen sotkee salakan kevätriemut. Tuota juuri toivonkin useampaan koskeen. Siis taimenen iskua salakkaparveen..

Tämän karkelon jälkeen alkaa juhannuksen taimenen jahti, hitaissa niska-alueissa odotan kalan pintomista.. no useasti niitä ei vaan käy. Taitaa juhannuskala savon koskilta jäädä kirjolohen pyytämiseen, vaikka Suurelle Kangaslammelle huiskaamaan perhoa kirkkaaseen veteen. Kyllä sieltä sen juhannuskalan saa varmemmin kuin koskelta.

Juhannus, aika jolloin Tenolle ja Näätämölle autonkeula ja sitä lohta pyytämään… tässä Tenon kalastus tulevalle kesälle:

Lohikantojen heikon tilan vuoksi Tenolle esitetään lohenkalastuskieltoa 1.6. –31.12.2023. Tenon vesistön kaikuluotaus-, videoseuranta- ja sukelluslaskennoista kerätyn laajan tutkimustiedon perusteella Tenon lohikannoissa ei ole tapahtunut parannusta viime vuodesta.

Eli tuossa ylhäällä taitaa olla Tenon suhteen kalastus… ei sitä tikkuaskin paksua filettä voi pakkasesta ottaa joulukalaksi..

Näätämö,

Vuoden 2023 luvanmyynti alkaa 18.4.2023 kello 9.00.

Näätämöjoen lohikantojen turvaaminen ja lisääminen perustuu riittävään kutukantaan ja kiintiöityyn kalastuslupien määrään. Näätämöjoen kalastusääntöjä on tiukennettu kaikkien kalastusmuotojen osalta sekä Suomessa että Norjassa.

Eikun odottelemaan luvanmyynnin alkua,  jos haluaa sitä isoa kalaa saada.

Tornionjoki.

Tornionjoen villin lohikannan poikastuotannon tavoitetason varmistamiseksi jokisuun merialueen loheen kohdistuvan kiinteillä pyydyksillä tapahtuvan kalastuksen aloitusajaksi tulee neuvotteluissa esittää voimassa olevan kalastussäännön mukaista viimeistä mahdollista aloituspäivää 29. kesäkuuta 2023 Suomeen ja Ruotsiin.

Eli Tornionjoki voi olla kohtapuoleen paras jokialue, toivotaan niin. Joki on lähempänä kuin Näätämö, eihän se alaosa lappia ole mutta kalaa on joessa ja odottaa perhomiestä.

Nyt kun korona on poistunut ainakin uutisista. Sitä liikkuu mutta taitaa olla flunssantapainen tauti nyt. Eli nyt voidaan mennä housut ja takinliepeet liuhuen Tornionjoen suunnalle. Kannatan Haaparannan kautta ja ruotsin puolelle menoa. Nilsin ja Kerstinin luo voi varmaan mennä ja kysyä Hiltonista huonetta..

Rakkaamme

Vuoksen lohi ja taimen
s. n.7000 ekr. Jääkauden vesissä
k. n.1950 jkr. Ihmisen kädestä

Ravinnon ja virkistyksen lähdettä sekä
luonnon rikastuttajaa kiitollisuudella 
muistaen ja syvästi kaivaten

Ihmisrotu

In Memoriam Salmo Vuoksiae

Muistaen aikaa ennen ihmisen puuttumista vaelluskalan elinympäristöön. Lähes koko Vuoksen vesistöaluetta peitti elinvoimainen, lisääntymis- ja syönnösvaelluksia tekevä jalokalojen heimo. Heimo eli ja hengitti vuodenaikojen vaihtelun ja luonnon syklin raukeassa rytmissä ihminen sopuisasti seuranaan. Ajat kuitenkin muuttuivat ja ihmisen tarpeet kasvoivat. Siinä sai sopeutumiskyvyttömämpi kalojen lahko antaa tilaa kaksijalkaisten heimon pyrkimyksille. Vain ihmisen harjoittama kasvatustoiminta runsaine velvoitusistutuksineen loi ihmisille itselleen illuusion elossa olevasta kannasta. Tosiasiassa tuo laitostunut, muualta tuotu populaatio olisi jo kauan sitten lakannut olemasta ilman istutuksia. Jos jossain kalamies tulee sanomaan minulle kalastaneensa Vuoksen alueella luonnontaimenta tai lohta väitän hänen valehtelevan. 
Jos Vuoksen alueen alkuperäinen lohikanta olisi metsänriistaa, olisi se rauhoitettu luonnonsuojelulain nojalla uhanalaisena kuten norppa tai valkoselkätikka. Sen kaikenlainen metsästäminen ja jopa lisääntymispaikkojen häiritseminen olisi rangaistuksen uhalla kielletty.
Voimme vain jatkaa elämäämme kuin mitään ei olisi tapahtunut tai pysähtyä katsomaan kättemme töitä ja toteamaan ettei Vuoksen alueen alkuperäistä lohta enää ole.

Akin tekstiä vuosien takaa.

Tekstin jälkeen muista rajoitukset ja vapauta taimen..

Seuran tomintaa tälle vuodelle. Kalastusreissuja on tulossa, useampaan makuun. Seuran hallitus kokoontuu ja luo niistä sopivat pykälät. Näin vuosikokous päätti.

Kevään jatkoa seuran väelle.

t. PJ

Leave a Reply