Perhokelat, siimat ja kahluuvarusteet huoltoon

Se on tämän 2019 vuoden perhostelukausi ohi, ainakin täällä kotimaan vesillä. Toki syysrauhoituksen jälkeenkin voi siimoja käydä oikomassa, mutta pääasiassa jäädään odottelemaan tulevaa vuotta 2020. Siitä ei vielä ole meillä juurikaan tietoa, että millainen vuosi saadaan kalastuksen suhteen viettää. Kalakantoja on useissa kohteissa yritelty elvyttää erilaisilla toimilla. Koskia kunnostettu ja puroja perattu mahdollisille taimenille. Itse olen suhtautunut hiukan pessimistisesti noihin eri hankkeisiin. Tuloksia odotellaan monessa paikkaa.

Nyt on käsillä aika jolloin kannattaa kaivella ihan niitä paperikarttoja esille. Katsella porukalla kohteita jonne voisi ehkä mennä. Uusia ennen käymättömiä, tai sitten jo tuttuja kohteita. Niistä tutuistakin paikoista löytyy usein kahlaamattomia mutkia, koskenalusia ja kivenhuopeita. Hyvä suunnittelu antaa reppuun hyvät eväät. Perhorasioista kannattaa penkoa ne viime kesän ottiperhot ja sitoa tilalle uusia ja tuoreita perhoja.

Kahluuvarusteet, housut ja kahluutakin voi pistää pesukoneeseen ja pestä 30 asteen pesulla. Keväällä on sitten mukavampi ottaa puhtaat varusteet reissuun mukaan. Kelat kannattaa purkaa ainakin sen verran, että puolan ottaa irti. Katso onko kerääntynyt likaa, sekä voitelun tarvetta kannattaa tarkistella. Vapojen lakkaukset kannattaa tarkistaa rosojen varalta. Kuitenkin kompuroit sen verran kahlatessa, että kivikossa vapa on voinut vähän kolhiutua. Laita rosojen päälle sidontalakkaa tai vaikka UV-liimaa. Siimoja ei enää nykyään tarvitse kelailla isommille kehille, nykyaikaisissa laatusiimoissa ei sitä niin sanottua muistia enää taida olla. Perukkeista kannattaa pistää roskiin loppuun käytetyt, ja ehkä myös ne ikivanhat perukkeet jotka on varalla kulkeneet vuosikausia mukana. Ei sitten ensi vuonna peruke napsahda sen ennätyskalan väsytyksessä poikki.

Perhonsidontaan tulee koko ajan uusia materiaaleja. Koukut kehittyy ja väkäsettömillä alkaa pärjätä jo joka kalalajin kanssa. Oletko muuten tarkistanut perhojesi koukun terävyyttä? Toimenpiteelle lienee aikaa nyt vuoden pimeimpänä ajankohtana. Se kannattaa, tulet sen huomaamaan kun ensi kesänä kalat tarttuuvatkin helpommin koukkuun.

Tulevan talven aikana seura järjestää perhoiltoja, joko perhonsidonnan merkeissä, tai tulilla istuen ja kalajuttuja kertoen. Perhot osioon on tulossa perhoja niin taimenelle, harjukselle sekä myös lohelle. Perhot on sitonut nuori ja taitava perhonsitoja Eemil Linna. Myös belgialaiset ystävät Patrick ja Ben antavat parhaista perhoistaan meille makupaloja.

Marraskuun 10pvä Isänpäivän illan hämärtyessä.

t. Pj

Leave a Reply