Mietteitä C&R Kalastuksesta

Joulu on taas tulossa ja vietetään vuoden pimeintä aikaa. Nyt on hyvä istua alas, joko ihan itsekseen tai kalakavereitten kanssa ja miettiä uusia reissuja. Hyvä vaihtoehto on myös istahtaa perhopenkin ääreen ja miettiä kesän huippuhetkiä. Mihinkäs se kala parhaiten ottikaan, kaivella rasiat esille ja antaa spigotin pyöriä, eli sitoa uusia perhoja kuluneitten tilalle. Tai sitten katsella Ben Weytjensin perhomallia ja kokeilla taitojaan tuleeko samanlainen perho, kuin Benin sitomana.

Talvellakin ajatukset tuppaavat siitymään kohti seruaavaa kesää ja uusia reissuja

 

Kesä 2018 oli todella oikea intiaanikesä, lämmintä riitti varmaankin kaikille ja joka kolkkaan suomen maatamme. Lämpö on hyväksi kaikille, mutta sopivissa lukemissa. Vesistöjen lämmöt nousivat todella korkeiksi ja aiheuttivat kalakuolemia monissa vesissä. Onneksi suurin osa ns. C&R kalastuskohteista sulkivat luvanmyynnin ja näin annettiin kaloille lomaviikkoja koukutuksesta. Tämän aasinsillan kautta pääsemme tähän useammalle perhokalastajalle tutuksi tulleeseen C&R kalastukseen. Suomeen on saatu uusia kokonaan C&R kalastuspaikkoja. Eli koukkuun saadut eväkkäät on vapautettava, ja hyvä näin. Mutta asialla on myös varjopuolensa. Suosituimmilla koskikohteilla on lupakiintiöt myyty täyteen koko kesäksi. Tämä tarkoittaa siis, että jokainen vuorokausi välillä 1.6.-31.8. on täynnä kiintiön verran kalastajia.

Tästä tullaan sitten tähän, että kalastoa koukutetaan siis koko kesäkausi, joka ikinen vuorokausi. Voi sitä taimen tai harjus ressukkaa kesän jälkeen. On siinä leukapielessä monta, monta koukun jättämää reikää ja arpea. Olisikohan perhonaisen/miehen kesä pilalla, jos kokonaan C&R kosket ja muut vastaavat kohteet pitäisivät kaloille sellaisen ”laastaripäivän”, eli päivä tai pari / viikko olisi kalastus kielletty kokonaan.

Uusi vuosi ja kenties uudet kalastuskohteet, myös näitä on hyvä miettiä, kun on kaksi pimmeetä vastakkain. Tenon kalastuskäytännöt ovat vielä, ehkä vaiheessa ja selviävät varmaankin ennen uutta lohestuskautta. Tenon kävijämäärät taisivat suorastaan romahtaa viime kesänä. Matkailuyritykset kärsivät kävijöitten vähyydestä, se lienee selvää. Mutta, jospa tällä olisi myös merkitystä lohelle.  Kalat pääsevät vapaammin kutualueille ja kenties lohien määrä näkyy jossain vaiheessa plusmerkkisenä. Itseäni on aina ihmetyttänyt Tenon kalastussäännöt. Säännöissä ei taida olla puhuttu kiintiöstä mitään. Kyllä sielläkin pitäisi olla ehdottomasti kiintiö. Ja ehdottomasti suurimmat ja arvokkaimmat kalat tulisi vapauttaa. Ja käytäntöä jatkettava tietty aika, vaikkapa 2-3 vuotta.

Paikallisille asukkaille tulee sallia ne ikiaikaiset kalastusmuodot ehdottomasti. Heitä ei liene enää kovinkaan paljon, jotka kalastavat vanhoilla tavoilla. Muualta tulleen kalastajan tulee muistaa, että olemme siellä vieraina ja käyttäydymme vieraan tavoin.

Toivotan kaikille lukijoille Rauhallista ja Hyvää Joulua sekä kireitä siimoja vuodelle 2019!

Leave a Reply