Toukokuun Perho

Toukokuun perhojuttuna toimii ajankohtaisesti Eemil Linnan sitoma perho hauenkalastukseen. Eemilin sitoma perho on oiva osoitus siitä, mitä nuoremmalla sukupolvella on annettavana perhokalastukseen.

Valitsin toukokuun perhoa varten vähän speciaalimman Beast-tyylisen Bucktail Deceiverin. Jatkoperän avulla saadaan perhon kokoa kasvatettua painon merkittävästi muuttumatta. Perho uppoaa vaaterissa ja uinti on todella nätti. Vastaavalla mallilla, mutta salakkavärisenä olen saanut useita komeita haukia, isoimpien ollessa pituudeltaan metrin luokkaa. 

Bucktail on haukiperhomateriaalina erinomainen. Perhoihin saa sidottua ison profiilin vähäisellä materiaalimäärällä ja perhot säilyvät mukavan kevyinä. Heitän itse haukiperhoja #8 8,5′ vavalla ja yleensä intermediate-siimalla. Isoimmat Beast-tyyliset perhoni ovat olleet 25cm pitkiä ja nekin lentävät moitteetta. Yleensä sidon haukiperhoista maltillisen kokoisia, noin 16-18cm pituisia ja ilman jatkoperää, jos materiaalipituus sen sallii. Bucktailiksi sopii parhaiten kotimaiset hännät. Jenkkien peuranhännissä karvat tuppaavat olemaan liian paksuja ja jäykkiä deceivereihin. 

Beast style Bucktail Deceiver

Sidontaohje kannattaa katsoa youtubesta. Video kertoo enemmän kuin tuhat sanaa ja youtubesta löytyy tällaisten sidonnasta monta hyvää videota. 

Resepti ja sidontaohje

  • Koukku: Partridge Predator X #4/0.
  • Jatkoperä: noin koukun varren mittainen X-small muoviputki, jonka sisälle pujotetaan 0,50mm monofiili. Putken ja siiman pää sulatetaan, jolloin siima estää putken liukumisen siimasta pois. Jatkoperän sidonnan jälkeen perä kiinnitetään koukulle sitomalla siima tiukasti koukun varrelle sidontalangalla ja vahvistetaan pikaliimalla. 
  • Pyrstö: putken varren yläpuolelle nippu keltaista bucktailia ns. normaaliin tyyliin sidottuna. Tämän jälkeen nippu kultaista flashaboutarunko: pyrstön lisäksi kolme nippua bucktailia molemmin puolin putkea hollowtekniikalla. Mahapuolelle aina hieman lyhempi nippu, niin saadaan pikkukalamainen profiili. Väleihin halutessaan fläsää. Koukulle 5 nippua bucktailia hollowtekniikalla, joista viimeinen on pää. Päähän yläpuolelle tummempaa seläksi ja mahapuolelle voi sitoa vaikka oranssia tai punaista kurkuksi. Väleihin fläsää maun mukaan, itse käytän melko maltillisesti hologrammi- sekä tavallista fläsää. 
  • Lopuksi vielä väkänen lyttyyn ja perho rasiaan. Oman kokemuksen mukaan paksulankaisten koukkujen isohko väkänen heikentää koukun uppoamista hauen kovaan leukaan ja kalat jäävät väkäsellisiin jopa huonommin kiinni, kuin väkäsettömiin. Hauen kutu alkaa olla kohta käsillä täällä Savon suunnalla ja sen jälkeen nälkäiset hauet tankkaavat kaikkea mitä eteen sattuu. Iso hauki tarjoaa mukavan vastuksen siiman päässä ja yleisyydestä johtuen niitä saa kalastaa hyvällä omallatunnolla. 

Kireitä siimoja!

-Eemil

Leave a Reply